AZ ÁLLAMTITKÁR CUDAR VÁLASZA, AVAGY A KILENCVENÖT LÉPCSŐ ÉS A KARZATFEGYELEM

KEDDEN MKKSZ-ÖDOSZT KÜLDÖTTSÉG JÁRT A PARLAMENT ALSÓHÁZI TEREMÉBEN

A február 15-16-19-re tervezett ötödik, KÉK SZTRÁJK néven szervezett sztrájkunk előkészítéseként - elfogadva az LMP meghívását - kilenc fős küldöttségünk rész vett az Országgyűlés végül 46 perc hosszú január 30-i ülésén. Szubjektív beszámoló az objektív helyzetről.

POGÁCSÁS TIBOR BM ÁLLAMTITKÁR FURÁT VÁLASZOLT SZÉL BERNADETTNEK

A PARLAMENT ÜZEMI OLDALÁN JÁRTUNK, MINT AZ ELLENZÉK VENDÉGEI

Ismeretes, hogyaz LMP, a JOBBIK, és az MSZP – más-más témákat felvetve - összeállt az 52 aláírás begyűjtéséért, és önálló parlamenti vitanapot kezdeményezett. Az viszonylag hamar kiderült, hogy Kövér László házelnök „rászervez” a Miniszterelnök már ismert programjára, s úgy tűzi ki az ülést, hogy akkor Orbán Viktor miniszterelnök úrnak Bécsben kelljen lennie. Azt is hamar megértették az ellenzéki pártok, hogy a kormánypártok a teljes bojkottot választják, így nyilvánvalóvá vált, a politikailag legjelentősebb fórumon témáikat csak úgy vethetik fel, ha a napirend előtti felszólalások műfaját választják.Előre tudtuk; nem lesz napirend elfogadás, nem lesz érdemi ülés!

Nagyüzem van a sajtószobában, de ezt mi nem látjuk, hiszen a XVII. kapunál, az épület északi végén lépünk be és az üzemi alsó szinten, nyers betonon és műkövön megyünk el az alsóházi terem alá, a déli szárnyba, mert ott kell lekabátolni. Ekkor újra átvilágítanak, telefon magnó, fényképezőgép itt már nem fér át. Majd következik a kioktatás; ülni lehet, állni nem, a karzaton véleményt kifejezni, jegyzetelni, iratot (potenciális röplap) bevinni tilos, a kijelölt szektort elhagyni tilos, mozgás csak csoportosan.

Alig pár percet késtünk, de Tóth Bertalan(MSZP) már éppen végez. Nehéz műfaj ez, összesen öt percet lehet beszélni, ő a nyugdíjasok helyzetét vetette fel. A válasz Dömötör Csabától, a Miniszterelnöki Kabinet államtitkártól érkezik. Új gondolat nem vetül fel, viszontválasz viszont nincs. Így az MSZP frakcióvezetője máig azon gondolkodik, hogyan sikerült az államtitkárnak alig négy perces válasza végén már arról beszélni, hogy Magyarország nem lehet bevándorló ország!  Biztos az is veszélyes lenne a nyugdíjasoknak, mint a 13. havi pénz elvétele.

Vona Gábor(JOBBIK) az ország valódi biztonságáért aggódik, keresi a Miniszterelnököt, a Fidesz-KDNP képviselőit, de neki is hamar kitelik a tisztesség. Személye támadását külön köszöni, hiszen ez teszi bizonyossá; Ő és a Jobbik a kormányváltó erő. Bekiabálások, hangos röhögés; semmi olyan nem történik a teremben, amitől örülhetnénk, hogy most majd a mi témánk következik!

Aztán Szél Bernadett mégis képes valami rendet, csendet, figyelmet teremteni. Egy szintén és valóban halaszthatatlan nemzeti problémáról, a vidéki települések, az önkormányzatiság megvédéséről, a kiszolgáltatott önkormányzati köztisztviselőkről és közszolgákról beszél, akik már négyszer sztrájkoltak összesen vagy 200 ezer társuk miatt is, mert bérük rendezetlen, településeiket a hanyatlás, a saját önkormányzat elvesztése fenyegeti.

Szél Bernadett felmutat a karzatra, jelzi, hogy küldöttségünk érdemi válaszért, egy parlamenti vitanap felelős válaszaiért jött. Meg kell tudnunk, miért nincs – költségvetési forrásból - béremelés a szegény önkormányzatoknál, amelyeknek nincs saját adóerejük, hogy javítsanak a helyzeten.

Felidézi három éve változatlan, eddigi sztrájkjainkban változatlanul képviselt követeléseinket, az illetményalap 60 ezer forintra emelését kéri, és rámutat, a propaganda minisztérium kiadásainál jóval kevesebb, 46.2 milliárd forint megoldaná az önkormányzati dolgozók, 300 milliárd pedig valamennyi még rendezetlen helyzetű közszolga gondját.

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár emelkedik válaszra, s hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy szavaitól a „lehellet megszegik””. Őt sem kímélik, van szelíd fújjolás, túl ismerős a lemez, hamar összeállnak az elhárító panelek; a béremelések az állam teherbírási erejéig már megtörténtek, jók az életpályák. A 2010 utáni helyzetben a szocialisták által tönkretett önkormányzatokat ki kellett menteni az adósságcsapdából, és utána mindent megadott a kormány, már az is lehetséges, hogy az önkormányzat maga adjon pénzt a bérrendezésre…

Arról, hogy mit tervez a kormányzat a kistelepülések önkormányzataival, mi lesz a magyar társadalmi demokrácia alapegységeivel, szó nem esik.

Majd következik az igazi következtetés: januárban ott is sztrájkoltak, ahol volt valamennyi béremelkedés. Ez bizonyítja, hogy ez nem bérharc; ez politikai célzatú sztrájk – mondja Pogácsás Tibor, a BM államtitkára.

Furcsa dolog ez; a küldöttségünkből legalább öten voltunk ott a parlamenti karzaton, akik augusztusban a BM épületében is találkozhattunk Pogácsás Tibor államtitkár úrral, aki a sztrájktárgyalások akkor éppen felvett fonalát gombolyította átmenetileg. Akkor, az önkormányzati érdekképviseletek jelenlétében közel kerültünk a megegyezéshez. A BM, azaz konkrétan Pogácsás Tibor államtitkár úr akkor visszaigazolta, hogy valamennyi háttérszámítást elvégezték, van méltányos megoldás, és ezt a kormány elé tárják…

Ő pontosan ismeri a tényszámokat. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy 18 ezer kollégánk számára az őket foglalkoztató önkormányzatok anyagi helyzete miatt nincs megoldás, csakis központi döntés, és költségvetési forrás alapján.

A végjátékba még Gulyás Gergely frakcióvezető úr is beszállt, mondván, ilyen komoly kérdéseket rendes ülésen kellene tárgyalni! Mondhatnánk, hogy nosza; de valójában attól tartunk a következetesen és konokul újra kezdeményezett vitanapot a Kormánypártok újra bojkottal kezelik majd.

Az országgyűlési karzatokról mindenféle véleménynyilvánítás tilos.Hallgattunk tehát, nem akartunk az LMP vezetőinek újabb bírságolására okot adni. Lebotorkáltunk a lépcsőn, közben kétszeres okból is lógattuk a fejünket – nem csak, hogy nehogy orra essünk – s csak a Kupolacsarnokban jött vissza a szavunk. Ekkor készült néhány fénykép, megkaptuk az LMP újabb irományát a politikai vitanap ismételt kezdeményezéséről és a felek biztosították egymást a folytatásról.

AZ MKKSZ-ÖDOSZT vezetői inkább a harc folytatása melletti inspirációt, mint ellenérveket szereztek ezen a szeles délutánon.

Megerősítjük, megtartjuk az önkormányzati köztisztviselők 5. sztrájkját.

Csatlakozzatok!

A sztrájk anyagokhoz katt ide: 

A hatalom önkormányzati segéderői – akiknél az országban megvalósuló valamennyi hivatal-ügyfél, államigazgatás–állampolgár találkozás 70 százaléka lebonyolódik – most tényleg átélhették; munkánk közszolgálat, hivatás, elkötelezettség, de kérdés; meddig lehet visszaélni ezzel? 

lejegyezte: ENAMI   

Boros Péterné

 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában