Szakmai konferencia a járási hivatalok egy éves működéséréről (2014.03.04.)

Nyomtatás

A járási hivatalok egy éves működésének tapasztalatairól tartott szakmai konferenciát az MKKSZ a Benczúr Hotelban 2014. március 4-én


Árva János MKKSZ elnök bevezetőjét követően Dr. Zöld-Nagy Viktória, a KIM területi közigazgatási fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a járási hivatalok létrehozásának és eddigi működésének tapasztalatairól. 2675 önkormányzattal kötöttek megállapodást és 9852 köztisztviselőt vettek át a kormány- és járási hivatalokba, az átkerülők korábbi bérének megtartásával. Jelentkeztek ugyan bérfeszültségek, de ezeket majd feloldja a munkakör-érték alapú bérezés és az életpálya modell. Ennek időpontja még nem ismert.

Ügyintézési pontokat 198 településen hoztak létre, jól működik az ügysegédi rendszer. Az ügyintézési határidő ez évtől ugyan 21 napra csökkent, de ezt ellensúlyozza a hatósági eljárások könnyítése (pl. az építésügyben).

A kormányablakok működése az informatikai rendszer korszerűsítésével javítható. Az okmányirodákkal kapcsolatosan elmondta, hogy – elsősorban Pest megyében – hosszított ügyfélfogadást vezettek be. Sikeresnek ítélte meg a múlt év közepétől foglalkoztatott 100 fő roma referens munkáját. Ez év január 1-től a bűncselekmények áldozatai illetékmentesen jutnak iratokhoz. Ő is szükségesnek tartotta, hogy a Földhivataloknál feladatbővülés miatt májustól legyen létszámbővítés.Közvélemény kutatási adatokra hivatkozva elmondta, hogy mind a dolgozók, mind az ügyfelek elégedettsége nőtt a járási hivatalok létrehozása óta.

A hozzá korábban beérkezett kérdésekre reagálva az alábbi válaszokat adta:

 • a járási és megyei hivatalok illetménykiegészítésének eltérése a jogi szabályozás következménye,
 • a kormányablakoknál dolgozóknak 50 éves kor alatt 6 éven belül kell felsőfokú végzettséget szerezni, megerősítette, hogy a munkaidő 2 műszakos, de 8 órás,
 • elsősorban a munkaügyi szakigazgatásban dolgozók szerint a kettős irányítás komoly működési zavarokat okoz, de ő ezzel nem ért egyet.


Ezt követően Boros Péterné főtitkár asszony foglalta össze tapasztalatait. Egyetértett abban Navracsics Tibor miniszterrel, hogy a közigazgatás legyen érzékeny az egyének problémáira. Továbbra is fontosnak tartja az MKKSZ szakmapolitikai tevékenységét. Jelenleg már 128 járásban vagyunk jelen, cél, hogy szakszervezetünk legyen ezen a területen a fő érdekképviselet. Problémásnak ítélte meg a főleg a járási hivatalokban meglévő bérfeszültséget és elsősorban a munkaügyi hivatalokban és a földhivatalokban lévő alacsony béreket. Továbbra is feszültség pont a kormányablakoknál dolgozók bérpótléka és a járási hivatalok létszáma a jelentős túlmunka miatt. A kettős irányítás különösen a munkaügyi területen, a földhivataloknál és a növény- egészségügyben okoz működési zavarokat. A járási hivatalok és a szakigazgatási szervek együttműködése sem problémamentes.

Hat éve nem történt illetményemelés, ez a rendszerváltás óta példátlan. Ezzel összefüggésben hat követelményt fogalmazott meg:

 1. Inflációt követő bérfelzárkóztatás és a GDP növekedésének 50%-ának megfelelő bérnövekmény
 2. A bérrendszerek felülvizsgálata
 3. Bértábla korrekció
 4. Egységes közszolgálati cafetéria
 5. A komparatív előnyök visszaállítása a közszolgálatban
 6. Állami garancia a bér finanszírozására


További követelésünk az önálló közszolgálati nyugdíj-és egészségügyi biztosítási rendszer.

A hozzászólók elmondták, hogy a földhivataloknál legalább kifizették túlórát, az ügysegédi rendszer jól működik, de az okmányirodáknak több helyen nincs saját telefonvonaluk és szükség lenne postahelyek működésére este 8 óráig. Több kormánymegbízott és főigazgató még csak nem is válaszol a dolgozók és a szakszervezet megkeresésére, nem működik a partnerség. Hasonló gondok az önkormányzatok és a járási hivatalok viszonylatában is jelentkeznek. A Somogy megyei Földhivatalnál egyáltalán nem foglalkoznak a nyugdíjasokkal, a hivatal létszáma közel egyharmadával csökkent a létszámleépítés és a nyugdíjazások miatt, helyettük szakképzetleneket vettek föl, akik betanítása komoly terhet ró az ottmaradottakra. A megyei MKKSZ titkár komoly gondnak jelezte, hogy a kormányablak képzésben részt vevők magas létszáma miatt az ottmaradók sok fizetetlen túlmunkára kényszerülnek, és a munkaügyi területen egy ügyintézőre sokkal több ügy jut, mint a kormányablakoknál dolgozók esetében.Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében ott zajlott le igazán zökkenő-mentesen a járási rendszer kialakítása, ahol magas volt a szakszervezeti szervezettség és a járási hivatal vezetője is tagunk.

Zöld-Nagy-Viktória helyettes államtitkár az alábbiak szerint foglalta össze véleményét az elhangzottakkal kapcsolatosan: Ő is nagy jelentőséget tulajdonít az emberi tényezőnek. A földhivatalokban a legtöbb helyen kifizették a túl munkát. Az ügysegédeknél még óriási potenciát lát a tevékenységükben. A kormányablakok kialakításának a határidejét nem tuja megmondani, de először ott hozzák létre őket, ahol okmányiroda működik. A földhivatali létszámleépítés a közszolgálatot általánosan érintő 10%-os leépítés részeként történt. A Posta nyitva tartása komoly gond, de akár saját ügyintézővel, akár sárga csekk befizető automatával megoldható. Véleménye szerint a kormány ablakok és a szakigazgatási szervek ügyszáma közti óriási különbség nem összehasonlítható és továbbra is fenntartja a kettős irányítással kapcsolatos álláspontját.

A tartalmas konferencia Árva János zárszavával ért véget.

Ludman Lajos
Kommunikációs Bizottság elnöke


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában, pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában, pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában